Pantera śnieżna (Irbis śnieżny) | WWF Poland

Pantera śnieżna (Irbis śnieżny)



Ten majestatyczny drapieżnik, perfekcyjnie przystosowany do niskich temperatur występuje na wysokogórskich terenach Azji Centralnej. Jego grube futro pokryte jest ciemnymi wzorami, unikalnymi dla każdego osobnika. Tworzy doskonały kamuflaż wśród skalistego pejzażu, niezbędny skutecznemu tropicielowi.
Od Bhutanu do Chin, irbis śnieżny jest zarówno kluczowym drapieżnikiem, jak i wskaźnikiem zrównoważonego ekosystemu górskiego. Od jego istnienia zależy także los innych gatunków, a także milionów ludzi zamieszkujących te wysokogórskie tereny.
Niestety podczas ostatnich 16 lat, populacja irbisów zmniejszyła się co najmniej o 20%. Szacowana liczba osobników wynosi ok. 4000 i wciąż spada.

Irbisy zamieszkują skaliste partie gór, zwykle powyżej granicy lasu. Polują na różne gatunki ptaków i ssaków, a szczególnie chętnie na żyjące w wysokich górach dzikie owce i koziorożce.

Obszary pastwisk zwierząt hodowlanych powiększają się, w konsekwencji czego powierzchnia ich siedlisk stale się kurczy. Głodujące pantery zmuszone są więc do wkraczania na teren zajmowany przez człowieka i polowania na zwierzęta domowe. Stają się wtedy ofiarą broniących swoich trzód pasterzy.

Pantery śnieżne narażone są na wyginięcie również ze względu na nielegalną działalność człowieka. Ich piękne, puszyste futra stały się cennym łupem dla kłusowników, a części ciała, uważane w medycynie chińskiej za lekarstwa i afrodyzjaki, sprzedawane są na czarnym rynku.

Irbisy również padają ofiarą potrzasków zastawionych na inne zwierzęta. Ciężko je okaleczając, uniemożliwiają im polowanie, co prowadzi do ich powolnej śmierci z powodu głodu lub zakażenia.

Jednym z dwóch najważniejszych dla ochrony irbisa krajów jest Mongolia, gdzie zachowało się 20% światowej populacji tego gatunku (około 500 do 1000 osobników). Do naszych działań należeć będzie między innymi wsparcie WWF Mongolia w angażowaniu w ochronę i monitoring irbisów lokalnej ludności zamieszkujących masyw górski Bumbatkhairkhan, leżący w północno zachodniej części Mongolii.

Pomimo swojej siły i zdolności łowieckich, pantera uważana jest za płochliwą i nie stwarza zagrożenia dla człowieka. Tylko pełna aprobata i zaangażowanie lokalnej społeczności w ochronę irbisa daje szansę na uratowanie tego pięknego drapieżnika od zagłady.
 
 
	© Klein & Hubert / WWF
Irbisy zamieszkują skaliste partie gór, zwykle powyżej granicy lasu. Polują na różne gatunki ptaków i ssaków, a szczególnie chętnie na żyjące w wysokich górach dzikie owce i koziorożce.
© Klein & Hubert / WWF
 
	© David Lawson / WWF-UK
Musimy podjąć pilne działania na rzecz ochrony panter śnieżnych – alarmuje międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF.
© David Lawson / WWF-UK
 
	© naturepl.com / Reinhard Arco / WWF
Pantera śnieżna.
© naturepl.com / Reinhard Arco / WWF
 
	© Klein & Hubert / WWF
Pantera śnieżna
© Klein & Hubert / WWF